hits

Bøker og skriblerier

Boktips: Dager med blå himmel

Heisann, folkens! Som jeg tidligere nevnte, så er jeg jo ferdig med skolen. Noe som resulterer jeg at jeg for første gang på flere år, faktisk har FRI når jeg kommer hjem fra jobb. Jeg fikk endelig muligheten til å åpne skjønnlitterære bøker for min egen del igjen, og i løpet av to dager hadde jeg lest ut en bok. Det føltes vanvittig herlig! Men, vet dere hva som var enda herligere? Det at boka var noe så sinnsykt herlig, morsom, trist og fin! 

Derfor tenkte jeg at jeg skulle komme med et tips til dere, og anbefale dere boka "Dager med blå himmel", skrevet av Jennifer Niven.I boka møter vi to tenåringer som går siste året på videregående. Theodore Finch, bare kalt Finch, er skolens bråkmaker og pøbel. Violet var tidligere skolens mest populære jente, men etter at søsteren hennes Eleanor døde i en bilulykke har hun trukket seg tilbake. Finch er opphengt i døden, og møter Violet i det hun skal til å hoppe fra avsatsen til klokketårnet på skolen. Sammen utvikler de to et spesielt forhold, men er det egentlig nok til å få døden til å ta avstand?

Det er flere bøker som har forsøkt å skildre psykiske lidelser, selvmord og døden på forskjellige måter, men det er få som får det til så genuint og rørende som denne boka. Til tross for at hovedkarakterene i boka ikke har fylt atten år, så blir jeg kjent med de som om de skulle vært voksne mennesker. De er ikke redusert til hormonforstyrrede kvisete ungdommer, men skildret som følelsesmessige voksne mennesker, med en interesse for poesi, litteratur, verdensrommet og Virginia Wolf. 

Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk de første førti sidene av boka. Finch var vanskelig å få grepet på, men så snart du blir kjent med ham, så aksepterer du ham akkurat som den spinkle, bleke og noe forstyrrede gutten han er. Til å begynne med smilte jeg meg gjennom boka med en god følelse i magen, men innen den var ferdig satt jeg og gråt så høylytt at Rikke (venninnen jeg bor sammen med) måtte komme inn for å se om alt var bra med meg.

Jeg pekte bare på boka, lot tårene renne, og leste videre. Helt til siste ord, og la den fra meg med et sukk. Dette er et mesterverk av en bok, både litterært og handlingsmessig! Jeg anbefaler denne lett videre til alle som er ute etter en litt annerledes og sterk kjærlighetshistorie.

For, selv om denne boka også handler om død, så handler den hovedsaklig om den store kjærligheten.

Terningkast: 6