hits

Julehysteri

Seriøst, hva i alle dager er greia med dette julehysteriet? Jeg mener (med fare for å høres ut som en bitter gammel dame), det får da være grenser for hvor tidlig denne julestemningen skal komme snikende.

Er det bare meg, eller kommer disse overveldende juledekorasjonene tidligere hvert eneste år? Det var vel ikke sånn at butikkene satt opp juledekorasjonene allerede i september når jeg var liten også, var det vel?

 
Okei, så nå er det altså blitt 18. november, og det er kanskje blitt en smule mer innafor og skulle pynte til jul. Jeg skal ærlig innrømme at jeg snek meg inn på butikken for å raske med meg litt julegløgg og pepperkaker i går kveld. Jeg har gått over til den mørke siden! Men, det var mens jeg sto der og så på alle de gigantiske rekkene med fem forskjellige typer julebrus, peppernøtter, julemarsipan, havreflarn og andre godsaker at det gikk opp for meg at dette egentlig har gått litt for langt.

Jada, jeg føler meg som en gammel kjerring som står her med pekefingeren mens jeg skriker om at alt var så mye bedre før i tida, og det er ikke det jeg prøver på. Misforstå meg rett - jeg elsker jula! Jeg er en av de som insisterer på å se på "Tre nøtter til askepott" HVEEER julaften, og får et panisk anfall om ikke julestrømpen er klar når jeg står opp. Det er ikke alle julegavene og forbrukersamfunnet vårt jeg hovedsaklig skal klage på, det er bare hvor forbaska tidlig hele dette sirkuset begynner.

Når ble det egentlig normalt å begynne med julen i slutten av september?Det er greit nok at jeg jobber i pressen og blir invitert på julearrangementer i slutten av august. Det er greit, fordi jeg forstår at enkelte ting må vises såpass tidlig om papirmagasinene skal få lånt klærne, tatt shoots, redigere bildene, skrive sakene, og få sendt bladet til trykk før det havner i hyllene i november/desember-nummeret. Derfor har jeg en viss toleranse for julefokus mens jeg fremdeles ligger i bikinien på Huk-stranda.

Det jeg derimot ikke har forståelse for er når butikkene begynner å henge opp julepynt allerede i september. Pynt som er beregnet på oss vanlige dødelige. Vi som skal handle julegaver, og fremdeles har over tre måneder på oss til de må ligge ferdig innpakket under juletreet i sin fulle prakt. Til informasjon er tre måneder det samme som en fjerdedel av et år. EN FJERDEDEL! Just saying.

Jeg mener... jeg er fremdeles på jakt etter sommerkjoler i september, jeg tviholder på utegrilling og sene sommerkvelder, og rundt meg begynner de røde julekulene og henges opp i vinduet. Det rett og slett ikke greit!

Vet dere forresten når julegata i Bogstadveien ble åpnet? Allerede 5. november var hele julegata klappet og klar. Julelyktene hang mellom hver husvegg, parken var dekorert med lyslenker, og kl. 20:00 samlet alle og enhver seg for å nyte levende musikk, gløgg og pepperkaker.

Selvfølgelig er det hyggelig med jul. Jeg elsker jul! Det at det har blitt et kommersielt konsept basert på julenissen framfor sin opprinnelse som hellig høytid er en annen sak. Men, hvorfor i alle dager må de begynne så tidlig? Om all pynten allerede er hengt opp i slutten av oktober, hva i all verden skal vi da bruke adventen til? Vi er jo allerede ferdig med å vente. Når desember kommer har vi jo ventet i to måneder allerede.

1. desember og julekalenderen er der for en grunn. Det er 1. desember juletiden begynner. Da har vi faktisk 24 dager på oss til å vente, drikke julebrus, handle julegaver, og se på julefilmer. Du rekker det helt fint, selv om du ikke begynner allerede i september.

 

- Katinka <3

5 kommentarer

AMEN SISTER! Er selv bare 18 år gammel, men allikevel synes jeg det er helt uutholdelig å skulle begynne å drikke julebrus i oktober? HVORFOR føler noen mennesker at de må henge opp julegardinene i november? Røsk meg i fletta... Kjære vene, selv handler jeg julegaver de to siste ukene før jul, og julevasken tar jeg lille julaften. Nok får være nok!

HERRE! Er så til de grader enig! blir forbanna av å se julebrusen komme til jokeren ut på LANDET i STARTEN av september! hva er det som foregår i hodet på folk!? man bruker jo opp all julestemninga og har ikke en dritt i gjen til selve julaften!

Var ett år alle startet med dette her julehysteriet ALT FOR TIDLIG og jeg tenkte ikke særlig over det helt til første desember da jeg var ferdig med all juleforberedelser og sommerfugler i magen og 24. desember var det NULL julestemning på meg altså!

Det er tragisk hvordan byene forandrer seg om dagen.

amen!julen skal også være litt stressende, kan skal stå i desember trippende på tå og glede seg til julegodiset kommer i butikken. det er jo sykt.

Så lenge jeg kan huske har julen startet så tidlig, og hadde ikke folk handlet ting i september hadde det heller ikke kommet så tidlig år etter år. Jeg synes det er litt koselig å starte tidlig med handlingen, og nå som jeg studerer må jeg spre det litt utover for å få råd til alt. Det er også fantastis deilig å slippe å stresse i desember med sånt, da skal jeg bare kose meg og nyte tiden frem til jul ^^

Jeg vet bare hvodan det er for butikken (og leverandørene) jeg jobbet for før at de må begynne såpass tidlig om de skal tjene godt på dette. Hadde de startet med å selge juleting i desember hadde de tjent veldig lite og da hadde mest sannsynlig produksjons- og markedsføringskostnadene så vidt blitt dekket :) Meen aner jo ikke om det er slik for alle bedrifter :)

For å være ærlig kunne jeg ikke brydd meg mindre om at butikkene setter frem julevarene i september. For min del kunne de startet i august om de ville! Men så spiser ikke jeg verken pepperkaker eller marsipan, da jeg prøver å holde meg unna sukker, så det har vel noe med saken å gjøre. Oi, den julekalenderen glemte jeg.. den har jeg faktisk spist opp allerede. Ops!

Men uansett, jula for meg er når det mørkner ute og snøen kommer dalende. Når vi pynter i hjemmet og setter opp juletre. Når familien er samlet rundt bordet og nyter deilig kalkun. Det er det som er jul for meg, og da jeg får julestemning. Ikke når butikkene setter frem masseproduserte nisseluer og bokser med sukker. Jeg mener, jul er jo hygge, ikke varene i seg selv. Nissen har vel forsåvidt ingenting med julen å gjøre heller..

Skriv en ny kommentar